Thursday, January 27, 2011

~ Health Supplement ~

Korang ade amik pape supplement x utk korang pny kesihatan??korang amik supplement ape?brand ape eh?mlm smlm kuar adalah utk g cucuk afif setaun 6 bulan..pastu nak bayo sgl tok nenek utang..biase la da dpt gaji..sume2 utang kene la settle dulu..pastu baru bole nak shopping ke ape ke kan...

So dgn itu, da alang2 park kete depan2 farmasi, so msk la kitorang nak cari vitamin afif..vitamin selera mkn.aritu kan aku ade cite afif mcm xde selera nak mkn kan..mak bapak mane x risau nengok bdn anaknye yg dulu gemuxxxx..skang da jd kudud...hehe..makanye, utk afif bg Appeton lysine, yg tablet pny.bole la die knyh2 mcm gula2.kalo bg yg jenis syrup tuh, konpem ssh nak mkn.ni pun da start bg, pastu mnt lagik, kalo x bg, mmg akan meraung tp aku pujuk bg mende lain kalo da 1 ari tuh, da mkn 2 tablet.vitamin ni bole mkn 1-2 tablet jek sehari.

Hubby plak,.ari tu aku ade suggest die mkn niquitin sbb die mmg heavy smoker n dulu penah tny aku caner nak benti smoking. alhamdulillah, ade gak kesedaran rupanye..hehe..1st time tgk iklan niquitin terus bg suggestion kat hubby amik benda alah tuh.aritu tny kat klinik. doc ckp xde jual..jdnye kitorang cari kat farmasi..org farmasi tu tny, kuat merokok ke tidak?blom sempat hubby jwb, aku da menyelit dulu..hahahaha~~~die nih mmg kuat merokok.org tuh kasik NiQuitin Lozenges 4mg utk heavy smoker n mmg nak terus benti merokok.

NiQuitin nih ade 5 jenis:-

1. NiQuitin Minis
2. NiQuitin Pre-Quit Lozenges
3. NiQuitin Patches
4. NiQuitin Lozenges
5. NiQuitin Gum

Nak tau ape beza kelima2 jenis niquitin nih n caner die berfungsi bole la jengok ke website nih eh http://www.niquitin.co.uk. mls la nak cite pnjg lebar..kang aku bg dakyah slh lak kang.makenye, lebih baik la korang sndr yg bace.

Kat farmasi ari tuh, xde plak die tunjukkan 5 5 jenis niquitin nih, yg die kasik jenis lozenges. kalo 2mg utk light smoker. hubby yg bole abis 1-2 kotak sehari, kene la amik yg kuat sket dosenye..4mg..obatnye amat la besau..huhu~~tp tu pun smp skang x mkn-mkn pun lagik.bila aku tny bila nak start mkn..die ckp nnt2 la.aritu kemain lagik beli..bile da beli, x mkn la plak.ermmm...blom bersedia lagik nak tgl kan rokok la tuh,tp xpe..janji ade niat nak benti tu kira ok la..bile???jwbnye kene la tguuuuuuuuuuuu..nnt kalo hubby da start mkn, kalo ade pape perubahan. aku update eh..to smokers out there, korang ade niat x nak benti merokok?kalo ade, cepat2 la tunaikan niat korang tu eh..cepat2 g cari penawarnye...hehehe~~niquitin ni ade di jual mane2 farmasi ubat..kalo korang cari kat watson ke guardian ke..konpem xde.hahahaha...

Utk bini die xde ke?oooo...ade...aku amik supplement multivitamin & mineral..sulu penah amik tp amik yg vitamin c jek.org pompuan yg da jd bini&mak org nih, kdg2 mkn pun x sempat, kalo sempat mkn pun, mkn ape yg ado sajooooo...x pun mkn express..x gitu??ha, sbb tu la aku amik supplement nih. tp bukan la aku sorang jek yg mkn,laki aku pun, aku suh mkn supplement nih.laki bini cekeding kooooooooo...kene la amik penambahan vitamin.hehehe~~tp itu x bermaksud yg kitorang nih x cukup mkn tau..cuma tkt kalo x cukup zat jek.hahahahaha!!!!!~~

Meh la kite same2 menjaga kesihatan tubuh badan kite nih eh..

2 comments:

ema said...

mane nak beli niquitin tu ye? dkt watsons/guardian ade x? berapa harga die?

Nur Zalfa Afra said...

follow.. nak comment, tp soalan nye same ngan k.ema atas ni.. so sy tunggu owner blog ni reply k.ema je lah..uhuu